Детето-чудо в треньорската професия Юлиан Нагелсман поема Байерн Мюнхен от новия сезон, ставайки най-скъпият треньор в историята. За него РазенБалшпорт Лайпциг ще получи 15 милиона евро,  а сумата ще стигне до 20 милиона евро с бонусите, прогнозите телевизия Sport1. От лагера на "биковете" обаче намекнаха, че става дума за повече от 23 милиона евро.

Това няма голямо значение, защото така или иначе Байерн отново нанесе удар по прекия си конкурент в Германия. Преди това беше Борусия Дортмунд, в момента е РБ. Отбор, който доскоро имаше шансове за титлата. В директния сблъсък насред Лайпциг момчетата на Нагелсман притискаха Байерн и го надиграха категорично през второто полувреме, но загубиха с 0:1. А с това и мечтата си да детронират могъщия хегемон, който докосва девета поредна сребърна салатиера.

Новината за назначението на Нагелсман беше прието със смесени чувства от феновете на Байерн. Защото те окончателно се влюбиха в напускащия доброволно Ханзи Флик. Дали 33-годишният Юлиан ще изравни шеметните постижения на хер Флик? Предстои да разберем.

Едно е сигурно - Байерн ще изглежда различно през идната кампания, анализира Sport1.dе. Философията на младока в професията гласи, че един отбор трябва да е вариативен и да прави промени според противника и развоя на мача. Гъвкавото му мислене донякъде противоречи на баварците, които рядко сменят системата.

Самият Нагелсман ще трябва да напасне мисленето си спрямо наличния персонал, който е далеч по-качествен от този в Лайпциг. Където Юлиан направи мини-чудо, превръщайки "биковете" в свиреп противник за всеки. Питайте отпадналия от Шампионската лига Манчестър Юнайтед, както и палача на Байерн в турнира ПСЖ, загубил в Лайпциг с 1:2.

През миналия сезон РБ достигна за първи път до полуфиналите на Шампионската лига, а Нагелсман елиминира сериозни съперници - Тотнъм на Жозе Моуриньо и Атлетико Мадрид на Чоло Симеоне. И окончателно се легитимира като топ треньор.

Общото между Нагелсман и Флик е, че и двамата изповядват модерния за германските треньори интензивен гегенпресинг, при който се създава усещането, че отборът е един организъм с неизчерпаема енергия. При Юлиан усещането е, че отборът му играе с прекалено голям риск - централните защитници са изнесени напред, загубената топка веднага трябва да бъде отнета и влизането в единоборствата е безкомпромисно.

Седем пъти Нагелсман промени системата на РБ този сезон, затова можем да очакваме нещо подобно и от Байерн. Възможно е баварците да играят с трима в защита или с двама централни нападатели от първата минута. Нещо необичайно, защото в това отношение Флик беше традиционалист, залагащ на изпипаното и изпитано 4-2-3-1. Схема, с която Ханзи гони седми трофей за 18 месеца. Наследство, което тежи, но и което може да бъде използвано от интелигентен наследник. Какъвто Нагелсман поне засега показва, че е...


Материал на Gol.bg